Försäkring

Fördelar med bilförsäkringar

16 november, 2015

De allra flesta svenska stora försäkringsbolag erbjuder bilförsäkring. Vid köp av ny bil gäller dessutom ofta en vagnskadegaranti på upp till fem år.  Vissa återförsäljare bjuder dessutom på försäkringar även för annat än vagnskada.

Gemensamt vid alla bilköp gäller dock att man själv som ägare är skyldig att se till att det finns en trafikförsäkring. Denna plikt gäller normalt också för leasingbilar, eftersom den som leasar betraktas som ägare av bilen. För hyrbilar gäller dock motsatsen; här är det alltså uthyraren som får stå för trafikförsäkringen.

Det gäller alltså att ordentligt sätta sig in i vad som olika försäkringar och garantier omfattar och att man dels följer lagens regler (trafikförsäkringen) och att man har försäkrat sig mot sådant man tycker är viktigt.

Nästa steg är att jämföra de olika försäkringsbolagens erbjudanden. Köper man en ny bil har många gånger återförsäljaren en egen försäkringslösning som kan vara förmånlig. Vid köp av en begagnad bil tar man oftast över en gällande försäkring och fortsätter med den. Ingenting hindrar dock att man som ny ägare, åtminstone på årsförfallodagen, byter försäkring och försäkringsbolag. Vill man byta omedelbart kan man det också men det kan vara ekonomiskt ofördelaktigt.

Kostnaden för en bilförsäkring varierar beroende på vad man vill lägga in i den. De olika försäkringsbolagen konkurrerar ofta med karenstider och att lägga till något som inte fanns med tidigare och som kan ersättas nu.

Söker man en försäkring som passar en själv kan man gå in på nätet och göra en jämförelse mellan de olika bolagens erbjudanden innan man bestämmer sig. Det viktigaste är ju att man kommer så billigt undan vid verkstadsbesöket om olyckan skulle vara framme.