Låna & finansiera

Att låna pengar med hjälp av snabblån eller kreditkort

23 januari, 2017

Vet man med sig att man behöver låna pengar är det viktigt att tänka över vilken typ av lån man behöver: om man kan låna av vänner eller anhöriga, om man behöver en mindre summa snabbt och vet med sig att man snabbt kan betala tillbaka, om man återkommande behöver små lån eller om man behöver en större summa pengar för att köpa något dyrt eller lösa gamla småkrediter. Wasabi.nu och Lånapengar-Snabblån.se är två exempel på jämförelsesajter som du kan använda dig av för att hitta det bästa lånet för dig.

Akuta situationer

Om man snabbt behöver en mindre summa pengar för att till exempel laga bilen eller om pengarna tagit slut under en semesterresa kan ett snabblån vara lösningen. Ett snabblån är oftast mellan 500 kronor och 5 000 kronor med en månads återbetalningstid eller upp till 10 000 kronor med en återbetalningstid på 90 dagar. Detta är dock mycket dyra lån och om man vet med sig att man återkommande kan komma att behöva låna pengar är nog ett kreditkort en bättre lösning. Med ett kreditkort har man hela tiden tillgång till en kredit på, oftast, mellan 10 000 och 100 000 kronor som man kan använda när man vill. Kortkrediter är också ganska dyra men många kreditkort har en räntefri period på ibland upp till 60 dagar, vilket innebär att man har nästan två månader på sig att betala tillbaka sin skuld innan skulden börjar kosta ränta.

Planerade inköp

Om man vill låna en större summa pengar och situationen inte är akut är ofta ett privatlån hos en bank eller ett kreditinstitut ett bra alternativ. Lånebeloppet på privatlån brukar vara från cirka 10 000 kronor och uppåt, vanligtvis 350 000 – 400 000 kronor.

Kreditprövning

Gemensamt för alla lån och krediter är att långivaren genomför en kreditprövning av låntagaren för att bedöma kreditvärdigheten. Ju större belopp man vill låna desto noggrannare kreditprövning krävs. För att beviljas ett snabblån på ett par tusen kronor krävs inte en särskilt noggrann kreditprövning, men om man vill låna flera hundra tusen för att köpa en ny bil får man genomgå en ganska omfattande kreditprövning där inkomster, utgifter och betalningshistorik granskas.