Låna & finansiera

Risker med snabblån

26 februari, 2013

De så kallade snabblånen eller sms-lånen fortsätter vara ett omdebatterat ämne inom privatekonomin. Anledningen till detta är att många personer som tar snabblån redan har en dålig ekonomi som ytterligare förvärras när de inte kan återbetala lånen. Räntan på snabblån är betydligt högre än den för exempelvis hypotekslån, den typ av lån som ofta används för att finansiera hus- och lägenhetsköp. Att det finns skillnader i räntesatserna för dessa olika lån är inte så konstig. När det kommer till snabblån så är beloppen som lånas betydligt mindre, vanligtvis 1000-5000 kr. Avbetalningstiden är betydligt kortare, vanligtvis en till tre månader. Detta kan jämföras med hypotekslån som brukar vara i storleksordningen runt en miljon kronor och ha en avbetalningstid på 50 år. Banker som erbjuder snabblån gör det utan att kräva någon säkerhet för de lånade pengarna. Den enda säkerheten som ges är vanligtvis att låntagaren har en inkomst, fast eller varierande. För hypotekslånen används bostaden som säkerhet. Denna kan uppgå till 85% av bostadens värde. Det ger banken en bra garanti för att få tillbaka de utlånade pengarna om låntagaren inte uppfyller sin del av avtalet. För snabblånen måste banken däremot budgetera för att en viss procent av låntagarna inte kommer kunna återbetala pengarna. Då måste alla låntagare gemensamt täcka upp för bankens risk genom högre räntor och avgifter.

Snabblån via mobiltelefonRiskerna med snabblån är ganska uppenbara. I de fall låntagaren inte kan återbetala pengarna i tid drabbas denne av höga avgifter och hög ränta på de pengar banken lånat ut. Om låntagaren på grund av ansträngd ekonomi inte kan betala tillbaka pengarna kommer den ekonomiska situationen ytterligare förvärras. Detta kan leda till en nedåtgående spiral som låntagaren har svårt att bryta eftersom många tecknar nya lån för att betala de gamla skulderna. När man riskerar att hamna i denna spiral är det ytterst viktigt att snabbt försöka förhindra detta. Då bör man helt avstå från att teckna nya lån. Istället bör man försöka skära i de rörliga utgifterna och leva snålt under en eller ett par månader. Hjälper inte det kan det vara nödvändigt att be arbetsgivaren om kontant utbetalning av semester- eller kompledighet. Det kan frigöra pengar som kan användas för avbetalning av lånet.

Trots att många tvivlar på det så fyller snabblånen ett syfte genom att erbjuda snabba och små lån under en kort tid. Den effektiva räntan blir ofta hög, men det är något varje låntagare måste kalkylera med och avgöra om det är värt eller ej. Låntagaren har ett stort ansvar att sätta sig in i det avtal denne är på väg att skriva under på, samtidigt som banken har ett moraliskt ansvar att inte sätta i system att låna ut till personer som uppenbarligen inte kan ta ansvar för sin egen privatekonomi.