Besöker du ofta kyrkan för att delta i gudstjänster eller under kristna högtider som påsk Allhelgonahelgen och julen? Om du inte har ett religiöst intresse kan de vara en idé att göra en kontroversiell förändring av privatekonomin genom att gå ur Svenska Kyrkan. Många har redan tagit steget fullt ut och andra funderar på att göra det i detta nu.
Kyrkan som organisation
Kyrkan står förstås för mycket gott i samhället, men frågan är hur mycket den berör oss? Kyrkan är en sluten organisation och vi vet inte mycket vad som avhandlas där. Kyrkan har dessutom stora jordegendomar som vi inte vet hur de förvaltas. Väldigt få engagerar sig i kyrkovalen, nästan ingen alls enligt resultaten. Som kyrkoskattebetalare står du utanför verksamheten.
Kyrkobyggnaderna skall vidmakthållas och skötas av församlingarna. Kyrkan får mellan 400 och 500 miljoner kronor/år i kyrkoantikvarisk ersättning.
Diakoniverksamhet
Den mest framträdande, positiva och betydelsefulla verksamheten inom Svenska Kyrkan är diakonin. Diakonissor och diakoner gör ett betydande socialt arbete som inte alltid uppmärksammas. Detta arbete är mycket uppskattat och är ofta mer kvalificerat än det som kommunens socialtjänst står för.
Bröllop och begravningar
Även om man inte betalar kyrkoskatt har man rätt att bli begravd på en kristen begravningsplats eftersom man fortfarande betalar begravningsavgift via skattsedeln. Konsekvenserna av ett utträde är att man inte kan bli konfirmerad och inte kan få gifta sig i kyrkan (om inte partnern är medlem). Naturligtvis får man inte rösta i kyrkovalet.
Utträde ur Svenska Kyrkan
En enkel kalkyl ger att vid 1% av en bruttolön på 300 000 kr/år sparar man vid ett utträde ur Svenska Kyrkan över 3 000 kr. Utträde måste ha registrerats före den 1 november för att gälla påföljande år.